Strona Główna


<b><font color=blue>REGULAMIN</font></b> i FAQREGULAMIN i FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  <b>Galeria</b>Galeria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chrust (faworki) Pana Domu
Opublikował Wiadomość
michqq 
Guru


Pomógł: 28 razy
Wiek: 48
Dołączył: 16 Lip 2010
Posty: 11476
Skąd: -)
Wysłany: Czw 11 Lut, 2021   Chrust (faworki) Pana Domu

Faworki Pana Domu

- kubełek tłuszczu typu typu biała twarda margaryna, niektórzy mieszają margarynę z czystym smalcem. (teoretycznie najlepszy jest łój wołowy, ale nie przesadzajmy)
- dwa piwa,
- rum (lub ekwiwalent) co najmniej pięćdziesiątka
- jajka 6 sztuk
- mąka pszenna zwykła
- cukier puder
- sól, ręczniczki papierowe, folia aluminiowa, wałek, łyzka cedzakowa, szeroki garnek, 2 szklanki
- pomocnicy - żona i dzieci (lub ekwiwalent)
1) Wkładamy tłuszcz do garnka i kładziemy na kuchenkę, niech sie grzeje. Ma być ze dwa-trzy centymetry głębokości tego tłuszczu.
2) W czasie kiedy sie grzeje robimy resztę. Każemy żonie oddzielić żółtka od białek. Wlewamy żółtka do szklanki. Białka idą do lodówki, na drugi dzień zrobi się na nich jajecznicę.
3) Do drugiej takiej samej szklanki wlewamy piwo do takiej wysokości do jakiej sięgają żółtka.
4) Mieszamy z mąką (ja daje ok 350 gram maki na 6 zoltek przy dużych jajkach) zarówno żółtka jak i piwo. Wypijamy wiekszość z przygotowanej pięćdziesiątki rumu - jednak łyżkę dodajemy do ciasta. Solimy (łyżeczka wystarczy)
5) Dajemy żonie ciasto do wyrabiania i rozwałkowania, w tym czasie odpoczywamy wypijając zbędne już pozostałości piwa.
6) Gdyby ciasto wyszlo za rzadkie dosypuje się mąki, gdyby wyszlo za gęste dolewa sie piwa. Po to własnie mamy to drugie rezerwowe piwo, no bo resztki pierwszego przecież wypilismy, jak opisano w pkt 5. Ciasto ma byc twarde.
7) Żona powinna rozwałkować ciasto na cienki placek (uwaga inzynierska - na moje oko 2mm lub mniej). Rozwałkowuje się partiami a nie calość od razu, zawijając resztę w folię alumniową żeby nie wysychalo.
8) Kroimy ciasto na paski (uwaga inzynierska - dlugości około 10-15 cm i szerokości okolo 1.5 - 2 cm)
9) Nacinamy wzdłuż.
10) Każemy dzieciom przekladać ciasto przez dziurkę, co jest głównym składnikiem tej rodzinnej frajdy.
11) Smażymy na jednej stronie, za chwilę na drugiej stronie, pilnując dzieci zeby nie pryskał tłuszcz.
12) Wykładamy łyżką cedzakową lub ekwiwalentem (widelec od grila) na papierowy reczniczek i posypujemy cukrem pudrem od razu, na gorąco, wtedy cukier sie przyczepi. Posypujemy obficie po obu stronach, bo samo ciasto jest niesłodkie.
13) Po pierwszej partii chruscikow kiedy jest juz jasne ze ciasto ma odpowiednią gestość i nic nie trzeba poprawiać możemy juz na spokojnie dopić rezerwowe piwo.
_________________
Toast wódczany o postaci dialogu.
Zasłyszane na dniach.
:
- Ruskij wojennyj korabl?
- Do dna!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group