Strona Główna


<b><font color=blue>REGULAMIN</font></b> i FAQREGULAMIN i FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  <b>Galeria</b>Galeria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kącik kulinarny Derona
Opublikował Wiadomość
Militarius
[Usunięty]

Wysłany: Nie 21 Sie, 2005   Kącik kulinarny Derona

Papryki Świętego Jana

Składniki (na 2 porcje):
4 papryki pomidorowe
4 jajka
4 plasterki pomidora
starty ser Parmezan
4 łyżeczki masła

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Papryki oczyścić z nasion. Do każdej wbić po jednym jajku. Włożyć do środka po 2 łyżki Parmezanu. Przykryć plasterkiem pomidora. Położyć na wierzch po jednej łyżce masła. Położyć papryki na blachę i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać aż do ścięcia się jajka w papryce. SMACZNEGO :viktoria:
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Sie, 2005   

Witam dzis nastepna cześć włoskiej kuchni dzis zapodam przepisy na sosy do spaghetii makaron może kupić (bardziej to polecam z robieniem jest mały problem i duzo roboty) a z sosami mhhh to już inna sprawa niema to jak własnoreznie robione.

Sos bolognese
SKŁADNIKI:

6 plasterków wędzonego boczku,
1 cebula,
1 marchewka,
sól,
1/2 selera,
10 dag mielonej wołowiny(bez żył),
2 łyżki masła,
łyżka ketchupu(może byc koncentrat pomidorowy),
3/4 szklanki białego wytrawnego wina(może być wermunt),
3/4 szklanki rosołu(lub bulionu),
pieprz
parmezan(dla smaku)

PRZYGOTOWANIE:
Boczek pokroić na małe kawałki(najlepiej w w kostke średnią) i lekko zrumienić na maśle(albo bez masła bo sam boczek ma w sobie tyle tłuszczu co żaden prdodukt) Dodać posiekaną cebulę(dla zainteresowanych aby niepłakac podczas siekania lub krojenia cebyli po obraniu jej z łupek nalezy opłukac ja gorącą woda), marchewkę i seler. Gdy cebula będzie miękka dodać wołowinę i smażyć, ciągle mieszając, aż straci kolor surowego mięsa. Smażyć przez 3 min. Dodać ketchup, wino i rosół. Dusić pod przykryciem około 1/2 godz. Podawać do makaronu.

Sos neapolitański
SKŁADNIKI:

- 2 średniej wielkości cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 dag pomidorów(moga byc pomidory z puszki ja polecam pomidroy"anna"dostepne bez wiekszego problemy w polsce)
-parmezan
-bazylia świeża/suszona
-przyprawy
-ewentualnie dla bardziej uwielbiajacych smak potraw można dodać cząski anasa ale nie bardzo mi osobiście to smakuje

PRZYGOTOWANIE:
cebule zeszkilc ewentualnie posażyc na pateli z oliwa dodac pomidory pokrojone i prędzej oczyszczone ze skórki i poddac je działaniu termiki. po jakims czasie gdy pomidorki nasz juz niebedą przypominiały już tych pomidorów co prędzej dawaliśmy je na patelie gdy jednak nie bedzie sie podobał kolor zawiesiny na pateli mozna dać zawsze troche koncentratu pomidorowego dodajemy posiekana bazylie lub suszona (ja osobiście polecam świeżą lepszy aromat i smak). na koniec przyprawiamy. Gotujemy makaron podajemy na talerzu z sosem i na to trzemy parmezan a to wszystko dekorujemy bazylią świezą. Zycze smacznego i powodzenia w Waszej kuchni :viktoria: :mrgreen: :D :)

Aby nie mnozyc postów postanowiłem dodac conieco do tego. Otóz czym byłaby kuchnia ślaska bez roladek kuchnia ruska bez kołdunów a czym kuchnia włoska bez pizzy,speghetti i CANNELLONI!!!!
Zapodam mały przepisek na cannelloni z mieskiem. Otóż dla niewiedzących. Rurki cannelloni można kupić gotowe a robienie ich może doprowadzic do roztrojenia nerwowego- to juz jest udowdnione!!

CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM

350 g mieszanego mięsa mielonego,
2 łyżki oleju.
1 cebula,
1 ząbek czosnku.
1/2 pęczka oregano,
200 g pokrojonych pomidorów (z puszki),
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu, czarny pieprz,
16 rurek cannelloni
250 g sera GOUDA,
4 łyżki startego parmezanu.

Mięso mocno podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek oczyścić, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Oregano opłukać i osuszyć, listki poodrywać od gałązek i dodać do mięsa. Następnie dodać 4 łyżki pomidorów i zielony pieprz, smażyć ok. 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Cannelloni napełnić farszem mięsnym i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym tworząc warstwy. Cannelloni powino byc zawsze przykryte serem (plastrami albo tarym)i resztką pomidorów (które dodatkwo mozna doprawić do smaku na ostro bedzie świetna kompozycja do winka) ułożyć wokół cannellonipo zewnetrznej stronie a na środku ser, posypać parmezanem. Cannelloni piec ok. 30minut, :lol: :mrgreen:

a na koniec RISOTTO Z WIEPRZOWINĄ I CEBULĄ
Składniki:
250 g ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
4 pomidory
250 g łopatki wieprzowej
4 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 szklanki bulionu wołowego z kostki
2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie:
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć trzpienie i wodniste części, miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 10 min. Na patelni rozgrzać resztę oleju, zrumienić mięso, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać bulion, wsypać ryż. Dusić 15 min. Przed podaniem posypać natką.

Bon Appétit :mrgreen: :viktoria: :D :roll: [/b]
 
 
SIVSON 
6
ŻANDARM



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 1526
Skąd: ŻANDARMERIA WOJSKOWA
Wysłany: Wto 23 Sie, 2005   

Hej KUBEK :gent: Jak zwykle nasz mistrz kuchni raczy nas niezłym żarełkiem :viktoria: Tak trzymaj :!: :!: No i pisz tu prędziutko o tych "czeskich" kulinarnych specjałach :cool: PZDR :bye:
_________________
"Nie ma dobrej armii bez policji wojskowej" - Napoleon Bonaparte- www.zw.wp.mil.pl www.oszw.sztab.org www.zw.sztab.org www.pl.wikipedia.org/wiki...rmeria_Wojskowa <ŻW><MP><SZKARŁAT GÓRĄ>
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Sie, 2005   

pierwsza specialnościa kuchni czskiej są LIWANECZKI sa to na wzór kuchni ślaskiej kluski ślaskie ale nadziewane gestym nadzieniem alkocholowym naczęsciej rum zmiesznym z syropem cukrzanym. przepis podam w najbliżych dniach i zamiast gotowane to są one pieczone na oleju. Niedługo znowu sie dezwę i odm szczegóły. Pozdrowienia :mrgreen: :viktoria:
 
 
SIVSON 
6
ŻANDARM



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 1526
Skąd: ŻANDARMERIA WOJSKOWA
Wysłany: Sro 24 Sie, 2005   

kubek napisał/a:
alkocholowym


Kubek dzięki za przepisik, ale pamiętaj, że ALKOHOL się pisze przez SAMO-"h" i nie przez CeCHa hihihi :lol: Pozdrawiam :bye:
_________________
"Nie ma dobrej armii bez policji wojskowej" - Napoleon Bonaparte- www.zw.wp.mil.pl www.oszw.sztab.org www.zw.sztab.org www.pl.wikipedia.org/wiki...rmeria_Wojskowa <ŻW><MP><SZKARŁAT GÓRĄ>
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Sro 24 Sie, 2005   

Podczas ostatniej mojej wizyty w czachach jadłem potrawe która sie nazywałą"pączek z kurczaka" po polsku po czasku trudne do przytoczenia bo nazwy nie pamietam. ale "wzór" jest prosty bierzyemy pierś kurczaka krojimy ja wzdłóż nadzieany serem pleśniowym(ostatnio wyszedł trend na takie sery)boki rozkrojone łączymy szpikulcami matalowymi lub wykałaczkami drewn. pnierujemy je w mace w jajku i w bułce tartej i smazymi na średnim tłuszczu. nastepnie wyjmujemy i dekorujemy sorówkami i podajmy z frytakmi. Smacznego o Pozdrownia ps.dzieki sivson aleto musiał byc mój błąd autorski. :mrgreen: :viktoria: :D :)
 
 
GRYZLI 
9



Pomógł: 11 razy
Dołączył: 19 Cze 2004
Posty: 4472
Skąd: Znad morza~~~
Wysłany: Sro 24 Sie, 2005   

Kiedyś będąc zmuszonym do wymyślenia czegoś szybkiego na obiad przewaliłem całą masę stron internetowych dotyczących gotowania i znalazłem takie coś :mrgreen:
Jest to szybka potrawa na mikrofalówkę,którą moje dzieciaki nazywaja Pizza z kurczaka (nie wiem czemu ???)

Potrzebujemy jedną lub dwie piersi z kurczaka ,przyprawy jakie tylko znajdą się w domu,kilka kropli sosu sojowego ,wegeta,jedna spora cebula( może być więcej),majonez i starty żółty ser ( obojetne jaki )

Piersi przekrajamy w poprzek i doprawiamy ziołami (ja najczęściej stosuję odrobinę ziół prowansalskich i oregano) wegetą i sosem sojowym i pieprzem (aby przyprawy lepiej trzymały się mięsa można dodać trochę oliwy z oliwek )
Tak doprawione mięso odstawiamy do lodówki na godzinkę .
Następnie mięsko układamy na dnie naczynia żaroodpornego ,na mięsie kładziemy plastry cebuli i to wszystko smarujemy grubą warstwą majonezu.Na majonez natomist sypiemy warstwę staretgo żółtego sera.
Naczynie przykrywamy i zapiekamy w mikrofali przy 760W przez ok 25 minut.
I to wszystko -jedzonko pierwsza klasa -można podać z frytkami lub ziemniaczkami i surówką z białej kapusty !

Polecam :mrgreen:
_________________
"...Nic nie jest skończone dopóki się nie skończy..." MIŚ YOGI

Flogger Fanclub na NK
28 SPLM na facebook
 
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Sro 24 Sie, 2005   

no to jak już jedziemy z przepisami z piersi kurczaka to prosze nastepny przepis " kurczak na ostro" podawany do wódeczki albo na inne koktaj-party itd. na spotaknia i i imprezy.
Składniki
-2 pierśi kurczaka
-sos tabasco
-wloszczyzna
-przyprawy
-papryka osta najlepiej czerwona
-cukier
-bazylia
-pomidory świeże lub z puszki (oczywiście najleiej z firmy "anna"- sa one juz niejednokrotnie przezmnie wypróbowane)-odrobina koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:
Pierś kurczaka oczyscić i ugotowac z włoszczyzną.po udotowaniu pierśi wyciągnąz wywaru i pokroić w grube kawałki-cząstki z wywaru pomidorów i sosu tabasco i jarzyn z wywaru sporzadzić coś w stylu rzadkiego sosu a la'dip dodać cukier który poczęści zneutralizuje smak goryczki i w sposób pozytywny zadziałą na naszą watróbke i nerki i dodac poszatkowane ( nie zmiażdzoną !!!!!) bazylie. Ewnetualni listaki mozna ozdboć półmisek na którym jest nas dip i cząstaki kurczaka. Można zanurzac naszego kurczaka i w naszym dipie i pipjac w bez alkoholowym piwku(z oczkiem!! :mrgreen: ) Pozdrowienia i życzenia w piciu. :D :viktoria:
 
 
Rodan
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Sie, 2005   

Przepisy przepisami, ale ważna sprawa to - Savoir Vivre (dla pań i panów)


Wchodzącym gościom trzeba pomóc rozebrać się, powiesić palta, a tym, którzy są u nas po raz pierwszy - wskazać łazienkę.
Po wprowadzeniu gości do pokoju należy przedstawić sobie tych, którzy się nie znają.
Gdy przybędą już wszyscy, należy zaprosić gości do stołu, wskazując im miejsca.
Na miejscach honorowych sadza się osoby najstarsze, jubilatów, solenizantów, młodą parę, itp.
Małżeństwa należy raczej rozdzielać.
Panie sadzać między panami.
Zaraz po przybyciu gości należy wyłączyć telewizor.
Można urządzić kącik do palenia, gdyż przy wspólnym stole nie powinno się palić.
Nie powinno się natrętnie zachęcać gości do jedzenia.
Gospodyni powinna troszczyć się, by niczego na stole nie brakowało.
Podając potrawy, w pierwszej kolejności należy obsłużyć osoby starsze i honorowe, potem panie i resztę gości.
Gospodyni musi dbać o estetykę stołu, usuwając w porę brudne naczynia.
Gospodarze powinni czuć się odpowiedzialni za trzeźwość gości! Kategorycznie nie powinni też dopuszczać do prowadzenia samochodu przez osoby pijące.
Gdy jedno z gospodarzy wychodzi do kuchni, drugie musi pozostać z gośćmi.
Dobrym obyczajem jest wzniesienie toastu za zdrowie gości.
Nie wolno nalegać, aby goście zostali, kiedy właśnie chcą wyjść.
Wychodzącym do przedpokoju gościom trzeba pomóc ubrać się i poczekać, aż wyjdą. Przed wyjściem - podziękować za przybycie.
Serwetkę kładziemy zawsze po lewej stronie talerza lub na jego środku, kiedy jest jeszcze pusty.
Dania podzielone na porcje i zupy podaje się z prawej strony, natomiast te do nakładania z półmiska - z lewej. Napoje nalewa się z prawej strony. Talerze brudne zabiera się z prawej, a czyste stawia z lewej strony.
Kieliszki ujmujemy prawą ręką, więc stawiamy je po prawej stronie i ustawiamy wg kolejności użycia.
Owoce podaje się gościom tak, żeby mogli zjeść łatwo i wygodnie, nie psując estetycznych wrażeń współbiesiadników - to zasada podstawowa.
Najlepiej podawać owoce całkowicie przygotowane do jedzenia, tj. obrane, oczyszczone z pestek i gniazd nasiennych i tak pokrojone, by można je było nabrać na talerzyk i jeść sztućcami.
Stół nakrywa się białym lub kolorowym obrusem, dostosowanym wielkością do powierzchni stołu. Brzegi obrusa zwisają poza krawędzie stołu równo ze wszystkich stron, na długość 20- 30 cm. Obrus powinien być świeży, co podkreślają kanty powstałe w wyniku jego złożenia. Jeżeli używamy porcelany we wzorki, stół nakrywamy gładkim obrusem, i odwrotnie - gdy porcelana jest bez wzorków, korzystamy z obrusa we wzorki.Zanim przykryjemy stół obrusem, kładziemy miękką tkaninę i folię plastikową. Wygładzają one nierówności stołu i zabezpieczają przed ewentualnymi skutkami rozlania wina lub zupy, tłumią dźwięki zmienianych talerzy, kieliszków, sztućców.
Napoje podajemy w odpowiednio dobranych kieliszkach i szklankach, które podnoszą również estetyczny wygląd stołu. Liczba kieliszków i szklanek zależna jest od serwowanych napojów, przy czym dla każdego napoju jest przeznaczony inny rodzaj szkła.
Kieliszki ustawia się nieco z prawej strony, powyżej talerza podstawowego, szeregując je wg kolejności użycia. Oddzielnie stoi szklaneczka, którą napełnia się oziębłą wodą mineralną. Jeśli do przystawki podamy wódkę, kieliszek ten znajdzie się pierwszy od prawej strony, drugie miejsce zajmie kieliszek do białego, a trzecie - do czerwonego wina. Kieliszek do szampana lub wina deserowego zajmie ostatnie miejsce w rzędzie. W wypadku braku miejsca na stole kieliszki mogą być ustawione w dwa rzędy.
W niektórych sytuacjach kawę po posiłku pijemy przy tym samym stole. Kieliszków do winiaku i likieru nie stawiamy razem z innymi, podaje się je dopiero po nalaniu kawy do filiżanek.
Układając menu, kierujemy się powszechnie obowiązującą kolejnością, w jakiej spożywamy poszczególne dania: przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser, kawa
Liczba podanych dań w czasie śniadania lub obiadu zależna jest od charakteru przyjęcia i możliwości finansowych gospodarza. Najczęściej podaje się kilka dań, dowolnie dobranych, przy zachowaniu obowiązującej kolejności. Podajemy więc danie rybne przed mięsnym, a przystawkę zimną przed zupą. Nie można podać dania z ryby po daniu z mięsa, a serów przed zupą. Zbyt bogate przyjęcie, urządzane ponad stan, nie daje najlepszego świadectwa o naszej gospodarności, zwłaszcza, że nie liczba talerzy na stole decyduje o przyjaźni i ludzkiej życzliwości. Śniadania i obiady wydawane w czasie oficjalnych kontaktów cechuje skromność w doborze dań. Jednakże powinny one być smacznie przyrządzone i ładnie podane.
Dekoracje stołu nie mogą przesłaniać widoku gościa z naprzeciwka.
Jeśli stół jest za mały na umieszczenie wszystkich nakryć jednocześnie, możemy każdorazowo nowe sztućce podawać z kolejnym daniem.
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Sie, 2005   

Jeżeli chodzi już o Savoir Vivre to kiedys była taka anegdotka. Przychodz małożeństwo do innego wchodza do salony a gospodyni stawia potarwy wszyscy jedzą piją a na koniec przychodz gospodyni i mówi: kawa, herbata, płaszczyk?

Pozdrowienia
 
 
Szarlej
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Sie, 2005   

Ja się chyba zacznę doskonalić w sztuce gotowania .... ;) z pomocą waszych przepisów, panowie ;) :) :)
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 25 Sie, 2005   

Tak jak obiecałem. LIWANECZKI
SKLAD:
ciasto:
-ziemnaki
-maka ziemniaczana
-sól
-1,2 jajka

nadzienie:
-rum(najlepiej gatunek gestego i sprawdzonego pod wzgledem smaku)
-cukier

dodatki:

-olej
-cukier
-cynamon

przyrządzenie:
Ziemnaki gotujemu po wcześniejszej obróbce wstepnej. Gdy juz sie ugotuja przeciskamy puki goroące przez praske.Ziemnkai w garnku lub w misce dzielimy na 4 cześci jedna częśc przekładamy na 3 pozostałe tak aby utorzyć cos w rodzaju koła podzielonego na 4 czesci gdzie 3 cześci to ziemniaki ugotowaie i przeprasowane a do 4 wsypac m.ziemnaiczana dosac 1 / 2 jajka i szczyptę soli i zagniesc. Podczas gdy ziemnaki prędzej będą sie gotowaly możemy przyrządzić nas sos/nadzienie. Otóż musiamy nasz cukier połączyć z rumem i gotowa cdo tego momentu aż powstanie syrop.wtedy odstawaimy na bok i bierzemy sie za liwaneczki robimy to na wzór klusek ślaskich robimy kulki do których do środka dajemy nasz syrop rumowy i wszystko szczelnie zamykamy i albo gotujemy i podajemy z cukrem i cynamonem albo smażymy na oleju i podamy tak samo jak w gotowanych . Dla podniesienia smaku można podlac odrobina rumu.Ostrzegam prosze nie prowadzić potem samochodu!!!!!! Życze smacznego i powodzenia :mrgreen: :viktoria: :D
 
 
Militarius
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2005   Kącik kulinarny Derona

Sos do grilowania "Toni"

Mieszamy po jednej części olej przyprawę w płynie (maggi lub knorr), keczup pudliszki, musztarda (jezeli ktos woli mniej ostre to musztardy połowe mniej). Wszystko energicznie mieszamy aż utworzy się jednolity gęsty sos.
Mięso (kotlety z karczku, schabu, pierś z kurczaka) rozbic mlotkiem i obficie smarując z jednej i drugiej strony układamy w naczyniu szklanym jeden na drugim a na koniec wszystko zalewamy resztką sosu.
Najlepiej przygotować mięso kilka godzin przed grilowaniem.
Pieczemy na na bardzo gorących węglach minutkę do dwóch z każdej strony.
Nie używamy soli. Życzę smacznego :gent:
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2005   

Oto mój pomysła na to aby jak zrobić dobre kiełbaski z grilla. Otóz na kilka godzin przez owym grilowaniem nalezy kiełbaski znuzyc w niby zalewie. Na owa zalewe skałda sie oliwa z oliwek(broń boże olej) przyprawy: pieprz, papryka ostal lub łagodna, saletr(obrobina naprawde odrobina sól,czosnek zmieżdzony, majeranek, zile angilekie tóre takze należy zmiarzdzyc,i 2 listki laurowe. wszytsko wymieszać i dac do tego owe nasze kiełbaski. Najlepiej smakują z sosami które także dodają smaczku naszym grilowanym potrawą. Smacznego!!! :mrgreen: :viktoria: :D pozdrawiam!!
 
 
Deron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 26 Sie, 2005   

Zupa rybna

Składniki

1 kg morskich ryb,
50 dag owocow morza,
szklanka wina wytrawnego,
szklanka oliwy,
50 dag swiezych przetartych pomidorow,
głowka czosnku,
ostra papryczka (np. pepperoni - ale bez nasion),
4 gałązki selera naciowego,
sol

Rybki umyc, oczyscic, pokroic na dzwonka
Ostrą papryczkę oraz czosnek drobno pokroic i dokładnie rozetrzec.
Do rozgrzanej w duzym garnku oliwy włozyc czosnek roztarty z papryczką i dusic do momentu, az zacznie się rumienic.
Wlac wino i gotowac, dopoki niemal całkowicie nie wyparuje.
Wtedy dodac przecier pomidorowy, a po kilku minutach - 4 szklanki wody. Stopniowo wkładac ryby, a po paru minutach owoce morza.
Osolic, wrzucic gałązki selera naciowego, przykryc i gotowac ok 25 min, od czasu do czasu delikatnie mieszając.




Jak zrobic chrupiące frytki ??

Zasada jest jedna.
Przed koncem smazenia w oleju (powinny miec blado zloty kolor), nalezy wyjac kosz z frytkami i zanuzyc w zimnej wodzie do calkowitego wystudzenia.
Po ok 6 - 7 minutach wyjmujemy kosz z frytkami z wody i wkladamy ponownie do goracego oleju, smazymy na zloty kolor - delikatnie od czasu do czasu mieszajac.

Pysznosci !!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group