Strona Główna


<b><font color=blue>REGULAMIN</font></b> i FAQREGULAMIN i FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  <b>Galeria</b>Galeria  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kącik kulinarny Derona
Opublikował Wiadomość
Deron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 30 Lip, 2005   Kącik kulinarny Derona

Pragne podzielic sie z Wami przepisem na smakowita zupke Derona.
Potrzebna skladniki to: (nie moze byc zamiennikow)

woda 3 litry
peczek wloszczyzny
1/2 kg fasolki szparagowej
10 dkg kielbasy (sucha - dobra gatunkowo)
2 zabki czosnku
mala papryka czerwona
mala papryka zolta
makaron drobne gwiazdeczki (garsc)
3 kostki bulionowe Knora

do smaku:
sol, odrobine cukru, sos sojowy, bazylia. piprz

Wszystkie skladniki (oprocz papryk i makaronu) kroimy na male kawaleczki i wrzucamy na gotujaca sie wode.
Gotujemy na wolnym ogniu do prawie miekosci, pod koniec dodajemy pokrojone papryki oraz makaron - gotujemy jeszcze ok 6 min.
Zupa powinna miec konsystencje gesta - wiec nie zalujcie warzywek.

Podajemy ja z pieczywem natartym czosnkiem zapiekanym w piekarniku.
Mozna do zupy dodac smietane - jezeli ktos lubi.
Pychotka - zycze smacznego.

Jutro podam przepis - jak mozna najesc sie --- jednym jajkiem
Ostatnio zmieniony przez Deron Sob 07 Sty, 2006, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Izi 
4



Dołączyła: 28 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: z sejfu...
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005   Re: Zupa Derona

Deron napisał/a:
Jutro podam przepis - jak mozna najesc sie --- jednym jajkiem

Kurcze gdzie ten przepis...cały czas tu zaglądam a tu nic :cool:
_________________
'Sapere aude'
/'Miej odwagę być mądrym'/
 
 
Deron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Sie, 2005   

Oj sory sory - juz zapodaje.

Skladniki:
1 jajko (roztrzepane),
mleko - (5 lyzek stolowych),
2 kromki (cienkie) pieczywa,
maslo do smazenia,
2 plastry szynki,
cebulka,
groszek konserwowy,
papryka,
ser zolty (3 plastry)
sol, pieprz, bazylia, papryka - do smaku.
Zielenina do posypania (szczypiorek, nac pietruszki itp)

Przygotowanie:
Kromki pieczywa nasaczyc mlekiem oraz jajkiem.
Postawic mala patelnie na ogniu, jak sie rozgrzeje, dodac maslo (duzo).
Zarumienic kromki z obu stron.
Na pieczywo klasc warstwami pozostale pokrojone w paski skladniki, calosc zalac roztrzepanym jajkiem, na gore polozyc plastry sera.
Zmniejszyc ogien pod patelnia (musi byc bardzo maly) i przykryc patelnie przykrywka.
Co pewien czas sprawdzac, czy sie nie przypala od spodu.
Gotowy produkt wylozyc na talerz, polac sosem i posypac zielenina.

Sos:
Majonez plus keczap (w takiej samej ilosci) dodac do tego troszeczke musztardy rosyjskiej (bardzo ostra) lub francuskiej (z gorczyca) oraz rozdrobniony zabek czosnku.

Pychotka.
 
 
agnieszka 
6



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1527
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005   Re: Zupa Derona

Deron napisał/a:
W zwiazku z tym, ze mam z zona podzielone obowiazki w weekendy (ona lezy - a ja pracuje - i mi wowczas tez lezy hi hi hi) mam "kuchnie na wlasnosc".


Deron ja to proponuje nazwać temat Kącik kulinarny Derona . Niech każdy wrzuci coś ekstra, bo Twoje przepisy wydaja sie nader interesujące ( sama mało gotuje ), ale obiecuje wrzucic jakis ekstra przepis od siebie. Pozatym też myslałam o takowym temacie, ale cóż brakło mi odwagi na tym zdominowanym przez mężczyzn forum, więc mnie wyręczyłeś ;) i gratuluje pomysłu i czekam na nastepne propozycje kulinarne. Jak obiecałam poszukam coś ekstra od siebie :mrgreen:


Pozdrawiam :D
_________________
Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
 
 
Deron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 01 Sie, 2005   

Dzieki Agnieszka za wsparcie, ale jest jeden warunek.
W kaciku nie moga sie znalezc przepisy z ksiazek kucharskich - tylko wlasne.
Temat zmienilem w/g Twojego zyczenia.
 
 
agnieszka 
6



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1527
Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005   

To startuje z przepisem, który kiedyś dostałam i jest idealny, gdy zwali nam się parę gości czy też w zimie wracamy zmarznięci, a szybko chcemy zjeśc cos gorącego i pysznego:

ZUPA POROWA :D
- pora a ze 4-5 sztuk
- serki topione ( pudełko krążek najlepiej jakieś ziołowe itp. )
- mięso mielone tak ze 30-40dag
- pieczarki tyle samo, może być mniej

Pory pokroić w talarki i wrzucić do garnka, zalać woda i gotować do miękkości. Mięso i pieczarki podsmażyć – dodać do pora. Całość wymieszać i wrzucić serki topione, mieszać do ich rozpuszczenia, dodać pieprz, bo sól raczej jest zbędna ( serki słone). Zagotować całość, zupa powinna być dość gęsta, więc nie należy przesadzać z ilością wody. Koniecznie podawać z bagietką czy weka – z chlebem tak nie smakuje
;)

Pozdrawiam :mrgreen:
_________________
Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
 
 
Izi 
4



Dołączyła: 28 Maj 2005
Posty: 205
Skąd: z sejfu...
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Hmmm...no to coś dla tych, którzy lubią smak cebuli...

Składniki:
2 podwójne piersi z kuczaka;
3 zupki cebulowe z grzankami....najlepsze są Knorra;
żółty ser.

Przygotowanie:
Myjemy mięsko, przekrajamy na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynka. Następnie zimną wodą (wg przepisu na opakowaniu) zalewamy zupki, dokładnie mieszamy i powstałą miksturą zalewamy nasze mięsko. Na wierzch ścieramy (na grubo) ser żółty, tak aby pokrył całe jedzonko.
Całość wkładamy do uprzednio nagrzanego (ok.180-200stopni) piekarnika i zapiekamy przez około 40-45 minut...pychotka (choć ja nie przepadam za cebulową zupą).

SMACZNEGO :mrgreen:
_________________
'Sapere aude'
/'Miej odwagę być mądrym'/
 
 
von_Zakapior 
4
Chamisko siepackie



Wiek: 47
Dołączył: 24 Paź 2004
Posty: 255
Skąd: Festung Siauliai
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Kura po gruzińsku:

Bierzemy kurę szt. raz
posypujemy gruzem ...
_________________
Maskowanie i pozoracja podstawą żołnierskiego wyszkolenia
 
 
 
SIVSON 
6
ŻANDARM



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 1526
Skąd: ŻANDARMERIA WOJSKOWA
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Sałatka z ananasem i jajkami :gent:

Puszeczka żółtego ananaska :) 10 dorodnych jajeczej :) słoiczek selerka konserwowanego :) majonezik :viktoria:

Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy je i kroimy w kosteczkę. Selerek odcedzamy z zalewy i dodajemy go do jajek. Ananaska odcedzamy z soku, kroimy go w kosteczkę i dodajemy do selera i jajeczek <oczywiście pyszny soczek wypijamy :lol: >. Następnie dodajemy majonezik i wszystko razem mieszamy. Podajemy ze świeżym, pysznym pieczywkiem. :cool:

SMacZNegO :gent:
_________________
"Nie ma dobrej armii bez policji wojskowej" - Napoleon Bonaparte- www.zw.wp.mil.pl www.oszw.sztab.org www.zw.sztab.org www.pl.wikipedia.org/wiki...rmeria_Wojskowa <ŻW><MP><SZKARŁAT GÓRĄ>
 
 
Toyo 
6


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 20 Cze 2004
Posty: 1038
Skąd: czy to ważne?
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Zalewa do mięs grilowanych.

Przyprawa do zup magi rozcieńczona z wodą w proporcji 1 : 1, sprawdzić czy nie jest zbyt slona, jeżeli tak to dolać wody.
Zalać tym mięso (karkówkę, pierś kurczaka, żeberka - na tym był przepis wypróbowany) i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso (nie zapomnijmy wszystkiego wyjąć z lodówki) opłukać i doprawić wg własnego uznania przyprawami. Jeżeli okaże się, że smak przyprawy do zup za bardzo "przebija" przed przyprawieniem można pomoczyć w wodzie. Generalnie zalewa powinna dać specyficzny smaczek oraz spowodować, że mięso staje się kruche.
Wypróbowane.
Przepis od Włodka M. by nie było, że to ja wymyśliłem.
 
 
SIVSON 
6
ŻANDARM



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 1526
Skąd: ŻANDARMERIA WOJSKOWA
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Czym mogę sie jeszcze pochwalić hmmm...robię pyszne kanapki i bułeczki... :gent:
A do czego tym nawiązuję...Nasza Agnieszka - Weteranka miała niepowtarzalną okazję spróbować mej kanapko-bułki i co??...wyrzuciła ją zamiast w żołądek to chyba do...śmieci :cry:
Aga żeby mi to było po raz ostatni!! :lol: :gent:
ps.I żałuj, że jej nie spróbowałaś :cool: :cool:
_________________
"Nie ma dobrej armii bez policji wojskowej" - Napoleon Bonaparte- www.zw.wp.mil.pl www.oszw.sztab.org www.zw.sztab.org www.pl.wikipedia.org/wiki...rmeria_Wojskowa <ŻW><MP><SZKARŁAT GÓRĄ>
 
 
agnieszka 
6



Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Wrz 2004
Posty: 1527
Skąd: z nienacka
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

SIVSON napisał/a:
Czym mogę sie jeszcze pochwalić hmmm...robię pyszne kanapki i bułeczki... :gent:
A do czego tym nawiązuję...Nasza Agnieszka - Weteranka miała niepowtarzalną okazję spróbować mej kanapko-bułki i co??...wyrzuciła ją zamiast w żołądek to chyba do...śmieci :cry:
Aga żeby mi to było po raz ostatni!! :lol: :gent:
ps.I żałuj, że jej nie spróbowałaś :cool: :cool:


Aga jada słatki i ostatnio jest na diecie :P

Sałatka z wedzonego kurczaka


pól wędzonego kurczaka
kukurydza konserowowa
papryka konserowa
może byc ale nie musi groszek konserwowy
majonez

Wszystko pokroić w kosteczke ( oprócz majonezu ;) ) i dodać majonez, zamieszać i w sumie nigdy nie trzeba doprawiać.

Mniam :)
_________________
Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
 
 
Deron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

No dobra - to czas na "cos" konkretnego.
Kotlet Roza Wiatrow (wymyslilem go sam) oraz Kotlet Sternika - pomysl "Grubego"

Zaczynamy od Kotleta Roza Wiatrow.

skladniki:
plastry mieska wieprzowego (rozbite - jak do schabowego)
zolty ser (ostry)
cebulka
jajko ugotowane na twardo
roztrzepane jajko
bulka tarta
groszek konserwowy.

Kawalki miesa rozbic i przyprawic do smaku, na platy miesa nakladamy w/w pokrojone skladniki.
Lapiemy za 4 rogi i podnosimy miesko do gory.
Zwiazujemy nitka 3 cm ponizej gornej krawedzi, tak aby pozostawic w srodku 2 centymetrowy otwor.
Miesko obtaczamy w roztrzepanym jajku i bulce tartej.
W otworek wlawamy keczap i rozchylamy 4 rogi na boki.
Wkladamy tak przygotowane kotlety do goracego piekarnika i pieczemy do miekkosci.
Podczas pieczenia (otworem do gory) - he he he - rogi mieska wygna sie na ksztalt platkow rozy.
Podajemy z ziemniaczkami i surowka (najlepiej koperkowa)



Kotlet Sternika.

platy miesa wieprzowego o grubosci ok 3 cm krojone w kolo
przyprawy do miesa
roztrzepane jajko
bulka tarta
3 cm paski boczku wedzonego
krotkie wykalaczki.
plastry ananasa

Miesko przyprawiamy do smaku, obkladamy na zewnatrz paskami boczku wedzonego.
Wbijamy po 8 wykalaczek nadajac ksztalt kola sterowego.
Wykalaczki przytrzymuja boczek do obwodu miesa.
Panierujemy w jajku i bulce tartej.
Smazymy na goracym tluszczu.

Podajemy gorace (na gore kladziemy plaster ananasa).

A teraz jak to jesc?
Bardzo prosty sposob.
Kroimy trojkaty tak, aby wykalaczka pozostala na srodku.
Chwytamy miesko za wykalaczke i do buzi.



A teraz jak zrobic super ziemniaczki.

Potrzebne sa mlode okragle male ziemniaczki, ktore gotujemy w skorkach. (dodajemy oczywicie soli podczas gotowania)
Jak beda juz miekkie (ale nie moga sie rozpadac) obieramy je.
Cebule i czosnek kroimy na plasterki (ilasc jest uzalezniona od upadoban)
Rozgrzewamy duza patelnie, dodajemy tluszcz do smazenia i ukladamy ziemniaczki na patelni.
Dodajemy plasterki cebuli, pokrojony czosnek, przyprawiamy ziemniaczki przyprawa do ziemniakow (mozna ja dostac nie tylko w super-marketach), papryka i pieprzem.
Jak sa juz podsmazone, posypujemy tartym zoltym serem.
Zapodajemy do kotlecikow posypane koperkiem.


Powyzsze przepisy stosuje w mojej kuchni.
 
 
SIVSON 
6
ŻANDARM



Pomógł: 4 razy
Dołączył: 27 Lut 2005
Posty: 1526
Skąd: ŻANDARMERIA WOJSKOWA
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005   

Sznycle z piersi indyka w migdałach

Składniki:
- 2 sznycle skrojone z piersi indyczej,
- 1 łyżka mąki,
- 1 jajko,
- 4 dkg płatków migdałowych plus garstka płatków na przyozdobienie,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- ewentualnie pieprz biały.

1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemy skroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego, wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.

2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe. Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie omączamy z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.

3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące. Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały. Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.

4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię. "Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie. Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.


Jak podawać?
Świeżo zdjęte z patelni. Pozostawioną garstkę płatków migdałowych przesmażamy chwilę na patelni po sznyclach. Powinny się lekko zrumienić. Posypujemy nimi ziemniaki lub ryż podane do tego dania. Smacznym dodatkiem jest surówka ze świeżych jarzyn. :gent: :cool:

SMACZNEGO hihi
_________________
"Nie ma dobrej armii bez policji wojskowej" - Napoleon Bonaparte- www.zw.wp.mil.pl www.oszw.sztab.org www.zw.sztab.org www.pl.wikipedia.org/wiki...rmeria_Wojskowa <ŻW><MP><SZKARŁAT GÓRĄ>
 
 
kubek
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Sie, 2005   

jeżeli ktoś byłby zainetersowany kuchnia na "szersze horyzonty" to zawsze służe swoą pomocą wyspecialzowaną. Bo jeśli dawałbym takie przepisy mogło by zabraknąc miejsca na serverze. hihihi żart. ale tak poważnie słuze swą pomocą. Pozdrawaim :viktoria:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group