Pragne podzielic sie z Wami przepisem na smakowita zupke Derona.
Potrzebna skladniki to: (nie moze byc zamiennikow)
woda 3 litry
peczek wloszczyzny
1/2 kg fasolki szparagowej
10 dkg kielbasy (sucha - dobra gatunkowo)
2 zabki czosnku
mala papryka czerwona
mala papryka zolta
makaron drobne gwiazdeczki (garsc)
3 kostki bulionowe Knora
do smaku:
sol, odrobine cukru, sos sojowy, bazylia. piprz
Wszystkie skladniki (oprocz papryk i makaronu) kroimy na male kawaleczki i wrzucamy na gotujaca sie wode.
Gotujemy na wolnym ogniu do prawie miekosci, pod koniec dodajemy pokrojone papryki oraz makaron - gotujemy jeszcze ok 6 min.
Zupa powinna miec konsystencje gesta - wiec nie zalujcie warzywek.
Podajemy ja z pieczywem natartym czosnkiem zapiekanym w piekarniku.
Mozna do zupy dodac smietane - jezeli ktos lubi.
Pychotka - zycze smacznego.
Jutro podam przepis - jak mozna najesc sie --- jednym jajkiem
Ostatnio zmieniony przez Deron Sob 07 Sty, 2006, w całości zmieniany 2 razy
Przygotowanie:
Kromki pieczywa nasaczyc mlekiem oraz jajkiem.
Postawic mala patelnie na ogniu, jak sie rozgrzeje, dodac maslo (duzo).
Zarumienic kromki z obu stron.
Na pieczywo klasc warstwami pozostale pokrojone w paski skladniki, calosc zalac roztrzepanym jajkiem, na gore polozyc plastry sera.
Zmniejszyc ogien pod patelnia (musi byc bardzo maly) i przykryc patelnie przykrywka.
Co pewien czas sprawdzac, czy sie nie przypala od spodu.
Gotowy produkt wylozyc na talerz, polac sosem i posypac zielenina.
Sos:
Majonez plus keczap (w takiej samej ilosci) dodac do tego troszeczke musztardy rosyjskiej (bardzo ostra) lub francuskiej (z gorczyca) oraz rozdrobniony zabek czosnku.
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Wrz 2004 Posty: 1527 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005 Re: Zupa Derona
Deron napisał/a:
W zwiazku z tym, ze mam z zona podzielone obowiazki w weekendy (ona lezy - a ja pracuje - i mi wowczas tez lezy hi hi hi) mam "kuchnie na wlasnosc".
Deron ja to proponuje nazwać temat Kącik kulinarny Derona . Niech każdy wrzuci coś ekstra, bo Twoje przepisy wydaja sie nader interesujące ( sama mało gotuje ), ale obiecuje wrzucic jakis ekstra przepis od siebie. Pozatym też myslałam o takowym temacie, ale cóż brakło mi odwagi na tym zdominowanym przez mężczyzn forum, więc mnie wyręczyłeś i gratuluje pomysłu i czekam na nastepne propozycje kulinarne. Jak obiecałam poszukam coś ekstra od siebie :mrgreen:
Pozdrawiam
_________________ Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
Deron [Usunięty]
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005
Dzieki Agnieszka za wsparcie, ale jest jeden warunek.
W kaciku nie moga sie znalezc przepisy z ksiazek kucharskich - tylko wlasne.
Temat zmienilem w/g Twojego zyczenia.
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Wrz 2004 Posty: 1527 Skąd: z nienacka
Wysłany: Pon 01 Sie, 2005
To startuje z przepisem, który kiedyś dostałam i jest idealny, gdy zwali nam się parę gości czy też w zimie wracamy zmarznięci, a szybko chcemy zjeśc cos gorącego i pysznego:
ZUPA POROWA
- pora a ze 4-5 sztuk
- serki topione ( pudełko krążek najlepiej jakieś ziołowe itp. )
- mięso mielone tak ze 30-40dag
- pieczarki tyle samo, może być mniej
Pory pokroić w talarki i wrzucić do garnka, zalać woda i gotować do miękkości. Mięso i pieczarki podsmażyć – dodać do pora. Całość wymieszać i wrzucić serki topione, mieszać do ich rozpuszczenia, dodać pieprz, bo sól raczej jest zbędna ( serki słone). Zagotować całość, zupa powinna być dość gęsta, więc nie należy przesadzać z ilością wody. Koniecznie podawać z bagietką czy weka – z chlebem tak nie smakuje
Pozdrawiam :mrgreen:
_________________ Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
Dołączyła: 28 Maj 2005 Posty: 205 Skąd: z sejfu...
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005
Hmmm...no to coś dla tych, którzy lubią smak cebuli...
Składniki:
2 podwójne piersi z kuczaka;
3 zupki cebulowe z grzankami....najlepsze są Knorra;
żółty ser.
Przygotowanie:
Myjemy mięsko, przekrajamy na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynka. Następnie zimną wodą (wg przepisu na opakowaniu) zalewamy zupki, dokładnie mieszamy i powstałą miksturą zalewamy nasze mięsko. Na wierzch ścieramy (na grubo) ser żółty, tak aby pokrył całe jedzonko.
Całość wkładamy do uprzednio nagrzanego (ok.180-200stopni) piekarnika i zapiekamy przez około 40-45 minut...pychotka (choć ja nie przepadam za cebulową zupą).
SMACZNEGO :mrgreen:
_________________ 'Sapere aude'
/'Miej odwagę być mądrym'/
Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy je i kroimy w kosteczkę. Selerek odcedzamy z zalewy i dodajemy go do jajek. Ananaska odcedzamy z soku, kroimy go w kosteczkę i dodajemy do selera i jajeczek <oczywiście pyszny soczek wypijamy >. Następnie dodajemy majonezik i wszystko razem mieszamy. Podajemy ze świeżym, pysznym pieczywkiem.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Cze 2004 Posty: 1038 Skąd: czy to ważne?
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005
Zalewa do mięs grilowanych.
Przyprawa do zup magi rozcieńczona z wodą w proporcji 1 : 1, sprawdzić czy nie jest zbyt slona, jeżeli tak to dolać wody.
Zalać tym mięso (karkówkę, pierś kurczaka, żeberka - na tym był przepis wypróbowany) i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso (nie zapomnijmy wszystkiego wyjąć z lodówki) opłukać i doprawić wg własnego uznania przyprawami. Jeżeli okaże się, że smak przyprawy do zup za bardzo "przebija" przed przyprawieniem można pomoczyć w wodzie. Generalnie zalewa powinna dać specyficzny smaczek oraz spowodować, że mięso staje się kruche.
Wypróbowane.
Przepis od Włodka M. by nie było, że to ja wymyśliłem.
Czym mogę sie jeszcze pochwalić hmmm...robię pyszne kanapki i bułeczki...
A do czego tym nawiązuję...Nasza Agnieszka - Weteranka miała niepowtarzalną okazję spróbować mej kanapko-bułki i co??...wyrzuciła ją zamiast w żołądek to chyba do...śmieci
Aga żeby mi to było po raz ostatni!!
ps.I żałuj, że jej nie spróbowałaś
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Wrz 2004 Posty: 1527 Skąd: z nienacka
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005
SIVSON napisał/a:
Czym mogę sie jeszcze pochwalić hmmm...robię pyszne kanapki i bułeczki...
A do czego tym nawiązuję...Nasza Agnieszka - Weteranka miała niepowtarzalną okazję spróbować mej kanapko-bułki i co??...wyrzuciła ją zamiast w żołądek to chyba do...śmieci
Aga żeby mi to było po raz ostatni!!
ps.I żałuj, że jej nie spróbowałaś
Aga jada słatki i ostatnio jest na diecie
Sałatka z wedzonego kurczaka
pól wędzonego kurczaka
kukurydza konserowowa
papryka konserowa
może byc ale nie musi groszek konserwowy
majonez
Wszystko pokroić w kosteczke ( oprócz majonezu ) i dodać majonez, zamieszać i w sumie nigdy nie trzeba doprawiać.
Mniam
_________________ Prezydent jest w stanie zrobić cię generałem, ale tylko łączność może uczynić cię dowódcą. Gen. Le May
Deron [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Sie, 2005
No dobra - to czas na "cos" konkretnego.
Kotlet Roza Wiatrow (wymyslilem go sam) oraz Kotlet Sternika - pomysl "Grubego"
Zaczynamy od Kotleta Roza Wiatrow.
skladniki:
plastry mieska wieprzowego (rozbite - jak do schabowego)
zolty ser (ostry)
cebulka
jajko ugotowane na twardo
roztrzepane jajko
bulka tarta
groszek konserwowy.
Kawalki miesa rozbic i przyprawic do smaku, na platy miesa nakladamy w/w pokrojone skladniki.
Lapiemy za 4 rogi i podnosimy miesko do gory.
Zwiazujemy nitka 3 cm ponizej gornej krawedzi, tak aby pozostawic w srodku 2 centymetrowy otwor.
Miesko obtaczamy w roztrzepanym jajku i bulce tartej.
W otworek wlawamy keczap i rozchylamy 4 rogi na boki.
Wkladamy tak przygotowane kotlety do goracego piekarnika i pieczemy do miekkosci.
Podczas pieczenia (otworem do gory) - he he he - rogi mieska wygna sie na ksztalt platkow rozy.
Podajemy z ziemniaczkami i surowka (najlepiej koperkowa)
Kotlet Sternika.
platy miesa wieprzowego o grubosci ok 3 cm krojone w kolo
przyprawy do miesa
roztrzepane jajko
bulka tarta
3 cm paski boczku wedzonego
krotkie wykalaczki.
plastry ananasa
Miesko przyprawiamy do smaku, obkladamy na zewnatrz paskami boczku wedzonego.
Wbijamy po 8 wykalaczek nadajac ksztalt kola sterowego.
Wykalaczki przytrzymuja boczek do obwodu miesa.
Panierujemy w jajku i bulce tartej.
Smazymy na goracym tluszczu.
Podajemy gorace (na gore kladziemy plaster ananasa).
A teraz jak to jesc?
Bardzo prosty sposob.
Kroimy trojkaty tak, aby wykalaczka pozostala na srodku.
Chwytamy miesko za wykalaczke i do buzi.
A teraz jak zrobic super ziemniaczki.
Potrzebne sa mlode okragle male ziemniaczki, ktore gotujemy w skorkach. (dodajemy oczywicie soli podczas gotowania)
Jak beda juz miekkie (ale nie moga sie rozpadac) obieramy je.
Cebule i czosnek kroimy na plasterki (ilasc jest uzalezniona od upadoban)
Rozgrzewamy duza patelnie, dodajemy tluszcz do smazenia i ukladamy ziemniaczki na patelni.
Dodajemy plasterki cebuli, pokrojony czosnek, przyprawiamy ziemniaczki przyprawa do ziemniakow (mozna ja dostac nie tylko w super-marketach), papryka i pieprzem.
Jak sa juz podsmazone, posypujemy tartym zoltym serem.
Zapodajemy do kotlecikow posypane koperkiem.
1) Sznycle z piersi indyczej możemy kupić "gotowe", odpowiednio skrojone. Możemy skroić je włanoręcznie. Powinny byc wielkości przeciętnego kotleta schabowego, wys. 5-6 mm. Mięso solimy i pieprzymy dość obficie.
2) Na talerzyku kłócimy starannie jajko i wsypujemy do niego płatki migdałowe. Powstaje dość gęsta mieszanina. Mięso starannie omączamy z obu stron. Następnie moczymy w masie migdałowo-jajecznej.
3) Rozgrzewamy patelnię. Masło, na którym będziemy je smażyć, powinno stać się gorące. Nie powinno jednak się palić. Lepiej nieco dłuższe i spokojniejsze smażenie; delikatnie ozłocone migdały. Jeśli zanadto je przyrumienimy, a masło spalimy, potrawa będzie miała szczególny, gorzki smak.
4) Opanierowane sznycle przenosimy szybkim, zdecydowanym ruchem na dobrze ogrzaną patelnię. "Panierka" jest ciężka i łatwo zsuwa się z mięsa. Dlatego należy wykonać ten ruch szybko i pewnie. Smażymy 4-5 min po jednej stronie, a następnie tyle samo po drugiej.
Jak podawać?
Świeżo zdjęte z patelni. Pozostawioną garstkę płatków migdałowych przesmażamy chwilę na patelni po sznyclach. Powinny się lekko zrumienić. Posypujemy nimi ziemniaki lub ryż podane do tego dania. Smacznym dodatkiem jest surówka ze świeżych jarzyn.
jeżeli ktoś byłby zainetersowany kuchnia na "szersze horyzonty" to zawsze służe swoą pomocą wyspecialzowaną. Bo jeśli dawałbym takie przepisy mogło by zabraknąc miejsca na serverze. hihihi żart. ale tak poważnie słuze swą pomocą. Pozdrawaim :viktoria:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum